Aktual.az atv.az-a istinadən bildirir ki, bu gün əksər insanlar soyuducunun buz dolabından bişmiş yeməklər, yaxud qışa tədarük kimi istifadə edir. Bununla bağlı insanlarda bir çox suallar yaranır.
Dondurulmuş qidalar haqqında məsləhətlərə diqqət edək.
1.Qida alındığı gün dondurulmalıdır?
- Gida son istifadə tarixinə görə hər vaxt dondurula bilər.
2. Qida dərin dondurucuda uzun müddət saxlanılarsa, tərkibini itirərmi?
- Buz dolabında uzun müddət qalan qidanın 38% tərkibini itirmiş olur.
3. Bəzi qidaların sağlamlığa zərərli olması doğrudurmu?
- Buz dolabındakı qidaların dadı, qoxusu dəyişə bilər. Ancaq zəhərlənmə kimi hallar baş verməz.
4. Buz dolabında qidada heç vaxt bakteriyalar qalmaz.
5. Buz dolabı qidaların sanki xarab olma zamanını qoruyub saxlayır.
6. Buz dolabından çıxarılmış, buzu əridilmiş qidanı 24 saat ərzində yeyilməsi məsləhətdir. Əks halda bakteriyaların sürətli artma riski var.
7. İstidə bakteriya çox olduğu üçün, buz dolabından çıxarılmış qida yavaş-yavaş əridilməsi məsləhətdir.
8. Buz dolabından düyü yeməyi çıxarılırsa, onu soyuducunun aşağısında əritmək məsləhətdir.
9. Bir qidanı ikinici dəfə dondurmaq məsləhət deyil. Ancaq bişmiş qidanı ikinci dəfə dondurmaq olar.